Duijvestijn Tomaten als inspirerend voorbeeld voor de land- en tuinbouw van de toekomst

Minister Schouten presenteerde onlangs haar visie op de toekomst van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer. Haar boodschap was duidelijk, ze wil de omslag naar een kringlooplandbouw nu inzetten, waarbij zo min mogelijk afval vrijkomt, de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk is en grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen worden benut. Deze visie van de minister sluit naadloos aan op onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Duijvestijn Tomaten werd dan ook gevraagd om te laten zien hoe dat er in de praktijk uitziet.

Inspirerend voorbeeld
Minister Schouten noemde onder andere Duijvestijn Tomaten een inspirerend voorbeeld en tegelijkertijd een voorbode van de omslag die we maken. Schouten licht dit toe in haar visie Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden. In het e-zine LNV in Beeld Visie LNV, waarin naast Duijvestijn Tomaten ook andere duurzame ondernemers in de sector aan het woord komen, zegt ze daarover: “De mensen in het magazine inspireren mij […] en naar ik hoop ook u. Ze hadden een goed idee, een passie, expertise. En maakten er werk van.”

Het filmpje over Duijvestijn Tomaten, is hier te zien of of bekijk hem op Youtube.

Visie in het kort
De Nederlandse land- en tuinbouw en visserij is wereldwijd toonaangevend. Het is de ambitie van het kabinet deze positie te behouden, ook over 50 jaar. Tegelijkertijd staat Nederland voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. Zo dreigt onze bodem, de belangrijkste hulpbron voor de boer, uitgeput te raken. Hebben we te maken met een verlies aan biodiversiteit en heeft Nederland zich gecommitteerd aan het klimaatakkoord. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden kiest minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een omslag naar kringlooplandbouw in 2030.

Meer over de visie van de minister is hier te vinden (inclusief link naar beleidsnota).