ID Kas®

  Home » ID Kas®

ID Kas® – Duurzaam… voor een gezondere wereld

ID KasNa anderhalf jaar ontwikkelen is er een totaal nieuw kasconcept ontwikkeld. Een kas met betere prestaties dan de huidige venlokas; de ID Kas®. Met de bouw van de ID Kas® en bijbehorende energiebesparing door maximale isolatie, de inzet van laagwaardige warmte, insectengaas, ontvochtiging tegen aantastingen van insecten en schimmels en een verminderd watergebruik is deze kas maximaal duurzaam. Daarnaast zal de productie zelfs toenemen zodat de milieubelasting per eenheid product nog verder terugloopt. De bouw van de kas, met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter, wordt gebouwd naast het huidige kassencomplex van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker.

 

Aanleiding ID Kas®

De motivatie die voor Duijvestijn ten grondslag ligt aan de ID Kas®, is dat zij een duurzame en innovatieve kas willen realiseren waarmee zowel de sector als het bedrijf kan inspelen op duurzaam ondernemerschap.

 

Het energieverbruik wordt teruggedrongen en de resterende energiebehoefte voor de kas wordt op een duurzame wijze ingevuld. De toepassing van laagwaardige warmte, afkomstig uit  een aardwarmtebron of acquifer, kan daarbij zorgen voor de volledige energietoevoer. Met dit concept kan het kasklimaat geoptimaliseerd worden. Dit leidt tot een kwalitatief hoogwaardig eindproduct en een meerproductie.

 

Het ID Kas® concept

De ID Kas® is een nieuwe geïsoleerde kas geschikt voor het telen in Nederland, die meer licht doorlaat dan de tot nu toe gebouwde kassen. Door bestaande technieken nauwkeurig te analyseren zijn Technokas en Duijvestijn Tomaten erin geslaagd om tot een optimale inpassing van die technieken te komen. Deze samenstelling levert de ID Kas® op.

 

Het kasdek en de gevels zijn uitgevoerd in gecoat dubbel glas voor een betere isolatie. In het dek is insectengaas verwerkt. De kleine doorlopende luchtramen openen vanuit de nok. Hierdoor heb je geen last van ‘voor en tegenlucht’, kun je luchten met veel kleinere openingen en ontstaat er geen schaduw op de zuidkant van de kas. Het luchtraam bevat een regelsysteem om, vooral in het begin, nauwkeuriger te kunnen regelen. De scherminstallatie loopt van goot naar goot voor meer licht, zodat het schermpakket onder de goot opgeborgen kan worden. De staalconstructie bevat geen kasspanten en heeft een variabele vakmaat. Het ophangsysteem van de teeltgoten is nieuw en de gevelconstructie biedt ruimte om de luchtbehandelingkasten te integreren. Daarnaast krijgt de kas een klimaatinstallatie waarmee het mogelijk is om de kas met de inzet van laagwaardige warmte op temperatuur te houden. Ontvochtigen kan met behulp van de luchtbehandelinginstallatie. De volledige integratie van alle technieken maakt het mogelijk om in de ID Kas® optimaal te telen.

 

Duijvestijn = Duurzaam

Duijvestijn Tomaten is de meest innovatieve producent van duurzaam geteelde smaakvolle tomatenproducten. Op het bedrijf in Pijnacker, telen de ondernemers op 13,5 hectare zowel losse ronde- als pruimtomaten voor verschillende kwaliteitsmarkten. Duijvestijn heeft een behoorlijke passie voor innoveren, maar ook voor duurzaam ondernemen. Het aardwarmteproject dat het bedrijf in de zomer van 2010 startte, onderstreept het innovatieve vermogen en de wil om te komen tot duurzame oplossingen.

 

Samenwerking

De ontwikkeling en bouw van de ID Kas® komt, naast de innovatieve en ondernemende inzet van Duijvestijn Tomaten en Technokas, mede tot stand door de financiële ondersteuning van EZ (MEI regeling) en de beschikbaar gestelde gelden van het DIT fonds van de Rabobank.

 

De investering in dit project is mede mogelijk gemaakt door:

Vlag

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”.

 

 

Contact