Volkskrant te gast bij Duijvestijn Tomaten

  Home » Volkskrant te gast bij Duijvestijn Tomaten

jan 29, 2018 Marc (0)

Afgelopen week was de Volkskrant te gast bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker voor een kijkje achter de schermen van de Nederlandse high-tech, ‘gecontroleerde kasteelt.’ In het bijzonder om het verhaal van de innovatiekracht van de tomatensector uit eerste hand te horen.

 

Peter Duijvestijn gaf tekst en uitleg over hoe Duijvestijn Tomaten haar tomaatjes behandelt als topatleten, over (rassen)innovatie, de inzet van aardwarmte om de kassen te verwarmen en een deel van de tomaten te drogen met een speciale droogmachine. Ook de verschillende manieren waarop verspilling tegen wordt gegaan kwam aan bod. Onder andere door bakjes van tomatenstengels te maken, regenwater op te vangen en de resten aan Kromkommer te leveren zodat er soep van kan worden gemaakt.

 

Fragment artikel:

 

Na de ‘waterbomcrisis’ is de Nederlandse exporttomaat populairder dan ooit

 

Na de ellende met de Wasserbombe en de Ehec-bacterie gaat het de tomatenteelt voor de wind. 2017 was een topjaar voor de export. Een kilo tomatenzaad is inmiddels duurder dan een kilo goud.

 

Peter Duijvestijn vergelijkt zijn tomatenplantjes het liefst met topsporters. Met atleten die alleen onder perfecte omstandigheden tot grote hoogten kunnen groeien. En dus heerst er niets minder dan een topsportklimaat onder de kleine vijftien hectare glas bij Duijvestijn Tomaten. Dat hun tomaten desondanks kwetsbaar zijn voor allerlei onheil, hoef je ze in Pijnacker niet te vertellen.

 

‘Het enige wat wij kunnen doen is zorgen dat ze precies op de juiste snelheid groeien’, zegt Duijvestijn (51) tussen zijn jonge planten, die in maart de eerste trostomaten moeten leveren. ‘Ze laten het direct zien als wij iets niet goed doen.’

 

Lees het hele artikel van de Volkskrant hier

 

Naar aanleiding van dit artikel werd Peter 31 januari uitgenodigd voor een interview met BNR nieuwsradio.

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s