Verschillen tussen demokassen op IDC worden groter

  Home » Verschillen tussen demokassen op IDC worden groter

mei 22, 2013 Marc (0)

Ted Duijvestijn heeft wederom meegewerkt aan een stuk tekst op Energiek2020.nu. U kunt dat hier lezen.

 

De twee demokassen met tomaten op het Innovatie en Demo Centrum (IDC) Kas als Energiebron bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk maken opnieuw een aantal zaken heel duidelijk, namelijk het effect van licht en dat van isoleren. Op het IDC worden de prestaties van VenlowEnergy Kas en Next Generation Semigesloten Kas met elkaar vergeleken.

 

Drie kassen

De VenlowEnergy Kas is een kas met een dubbel glasdek. Aanvankelijk was het de bedoeling dat één van de twee glaslagen zou bestaan uit diffuus glas. Het verdekken is echter dit voorjaar niet gelukt en daarom is er op 1 mei een diffuus krijtdek aangebracht. De Next Generation Semigesloten Kas is een kas waarin de winter drie schermen waren aangebracht en waar met buitenluchtaanzuiging de kaslucht wordt ontvochtigd. In beide kassen staat het ras Komeett. De derde kas op het IDC Kas als Energiebron is de Daglichtkas, een kas specifiek voor de potplantenteelt.

 

Licht

Op dit moment is er nog nauwelijks een productieverschil tussen de twee kassen, namelijk 6,8 kilo in de VenlowEnergyKas en 6,6, kilo in de Next Generation Semi Gesloten Kas. Maar het is de verwachting dat dat binnenkort zal veranderen. De Next Generation Semigesloten Kas is een heel lichte kas met 15% meer lichttransmissie dan de VenlowEnergyKas dankzij het AC-glas. Het effect daarvan is nu duidelijk te zien. Het gewas staat er op dit moment heel generatief bij en dat zullen we binnenkort zeker gaan merken in de productie.

 

Energieverbruik

Een tweede groot verschil is het gasverbruik in de twee kassen. In de VenlowEnergyKas met het dubbele glas is dit voorjaar aanzienlijk minder gas gebruikt dan in de Next Generation Semigesloten Kas. In de VenlowEnergyKas hebben we 8,3 kuub gas verbruikt en in de Next Generation Semigesloten Kas was dit 12,8 kuub. Dat is een verschil van ruim 30%. Daaruit blijkt maar weer eens het nut van isoleren.

 

Diffuus krijt

Wat betreft het diffuse krijt op de VenlowEnergy Kas zijn we nog niet onverdeeld enthousiast. Het krijt kost toch wat licht en dat lijkt toch een nadeel, zeker nu het een donkere week is. De komende weken zal moeten blijken wat een dergelijk schermmiddel daadwerkelijk kan betekenen.

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s