Tomaten goed voor je humeur

  Home » Tomaten goed voor je humeur

dec 10, 2012 Arjan (0)

Wie zich wat terneergeslagen voelt door het grijze weer, doet er goed aan om wat meer tomaten op het menu te zetten. Als je deze groenten enkele keren per week eet kan je namelijk de kans op een depressie halveren.

 

Wetenschappers kwamen tot die conclusie na de analyse van de mentale gegevens en dieetgewoontes van zo’n 1.000 Japanse 70-plussers. Zo’n 20 procent van de mensen krijgt op een bepaald moment in zijn leven te maken met een depressie, met iets meer vrouwen dan mannen. Ook ouderen hebben een hoger risico, omdat hun humeur sterk beïnvloed wordt door een achteruitgaande gezondheid, verlies van naasten en eenzaamheid.

 

Antioxidant lycopeen
Uit de studie bleek echter dat het eten van tomaten deze depressies kan tegengaan. De proefpersonen die twee à zes keer per week tomaten aten, hadden namelijk 46 procent minder kans op een depressie dan degene die dat minder dan één keer per week deden. Wie elke dag tomaten at, beperkte het risico zelfs met 52 procent.

 

Opvallend: andere groenten en fruit hadden niet dezelfde voordelen. Gezonde voedingsmiddelen zoals kool, wortelen, ajuinen en pompoenen bleken weinig of geen effect te hebben op het psychologische welzijn van de proefpersonen.

 

Volgens het Chinees-Japanse onderzoeksteam heeft dat te maken met de aanwezigheid van de antioxidant lycopeen in tomaten. Die stof zorgt niet alleen voor de dieprode kleur, maar werd eerder ook al gelinkt aan een verminderd risico op prostaatkanker en hartaanvallen.

 

Daarnaast waren er recent ook beginnende bewijzen dat lycopeen de psychologische en psychische gezondheid bevordert. Dat zou ze doen door de oxidatieve stress of de schade aan hersencellen te verminderen.

 

bron: www.happynews.nl

 

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s