Studiemiddag ID-Kas Duijvestijn

  Home » Studiemiddag ID-Kas Duijvestijn

okt 27, 2014 Marc (0)

Op donderdag 23 oktober vond bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker de studiemiddag ‘Telen onder isolerend glas’ plaats. Dit jaar is op dit bedrijf de eerste hoog-isolerende tomatenkas op praktijkschaal in gebruik genomen. Deze ID-kas is een revolutionair ontwerp en was daarom in juni winnaar van de GreenTech 2014 innovatie-award.

 

Duijvestijn heeft vertelt over hun ervaringen met deze kas. Tot nu toe is duidelijk dat de ID-kas ongeveer de helft minder energie verbruikt, terwijl de oogst gewoon in de pas blijft lopen met de rest van het bedrijf. Duijvestijn heeft daarbij ingezoomd op haar energiebesparende toepassingen, waaronder het dubbele glas en de laagwaardige warmtetoevoer.

 

De ID-kas is een door-ontwikkeling van de VenLow Energy kas op het IDC-energie in Bleiswijk. In de VenLow Energy kas is gebruik gemaakt van HR++ isolatieglas  en een warmte terugwinnend ontvochtigingssysteem. Deze kas was in voorgaande jaren al heel zuinig met energie, maar doordat er dit jaar ook bewust is gewerkt aan het verlagen van de nachtelijke verdamping blijft het warmteverbruik onder de 10 m3  a.e. per m2 per jaar. In deze bijeenkomst zijn de resultaten van beide kassen en de theorie daarachter toegelicht en heeft Duijvestijn Tomaten een rondleiding in hun kas gegeven.

 

Naast een verhaal vanuit Duijvestijn en de rondleiding, zijn er ook een aantal gastsprekers geweest. Frank Kempes (WUR) heeft de resultaten teelt en energie in ID-kas en VenLow Energy besproken. Arie de Gelder van de WUR heeft gesproken over gewasverdamping en vochtbeheersing in Het Nieuwe Telen. Tot slot heeft Feije de Zwart, eveneens namens de WUR, gesproken over ontvochtigingstechnieken.

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s