Kansen voor het oprapen

  Home » Kansen voor het oprapen

apr 23, 2014 Marc (0)

Peter Duijvestijn heeft weer een column geschreven voor Vakblad Groenten en Fruit. Hier kunt u de inhoud lezen.

 

Afgelopen week ben ik bij een bijeenkomst aanwezig geweest over nieuwe business met plantstoffen. Rob Kragt van Desso gaf uitleg over hun visie en werkwijze. De kern was dat ze van een ‘suf’ en ‘oubollig’ bedrijf, opgeklommen zijn tot een voorloper in tapijttegels. Desso heeft dit bewerkstelligd door ‘anders’ naar de markt te kijken. Ze halen nu producten terug en gebruiken ze opnieuw (cradle to cradle). Verder wil het bedrijf in 2017 niet meer afhankelijk wil zijn van olie gerelateerde stoffen. Daarom zoeken zij naar planten die gebruikt kunnen worden voor de vloerbedekking. De vraag die hierbij opkwam: is dit ook een kans voor de tuinbouw? Na dit inspiratievoorbeeld, hebben we in groepjes nagedacht over cross-overs. Welke cross-overs zijn er tussen de tuinbouw en farmacie, kruidenleveranciers, cosmetica en drankenfabrikanten? Dit leverde soms leuke ideeën op, maar ook : hoe gaan we dat doen en is het mogelijk?

 

‘Ja, dat is mogelijk’ dacht ik. Zeker toen een dag later het NOS journaal aandacht besteedde aan een ‘ei’. De producent van eieren krijgt al 15 jaar dezelfde prijs. Onderzoekers zijn erin geslaagd een ei te ontwikkelen met twee keer zoveel luteïne. Door twee van deze speciale eieren per dag te eten, kun je ouderdomsblindheid, ofwel Macula degeneratie, tegengaan. Hetzelfde resultaat heb je als je 2 kilo broccoli of bloemkool eet.

 

Kortom door meerwaarde te geven aan het ei, is de kippenboer losgekomen van de traditionele productiewijze en zijn de eieren nu te koop bij de apotheek. Ik ben positief over de ontwikkeling van producten met inhoudsstoffen, jullie ook? Dus telers, kansen liggen net als eieren voor het oprapen, maar je moet ze wel zien!

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s