HAS-studenten gaan aan de slag in Pijnacker-West

  Home » HAS-studenten gaan aan de slag in Pijnacker-West

mrt 26, 2013 Marc (0)

Afgelopen week stond er in de krant van Pijnacker-Nootdorp, namelijk de Telstar van woensdag 20 maart 2013, een artikel over HAS-studenten die aan een opdracht werken in Pijnacker-West. Duijvestijn Tomaten is hier tevens gevestigd.

 

Drie studenten van de afdeling Stads- en Streekontwikkeling van de Hogere Agrarsiche School in Den Bosch, hebben vorige week met hun twee begeleiders kennisgemaakt met de tuinbouwwethouder José van Egmond en haar medewerkers. Waar kon dat beter dan bij Duijvestijn Tomaten, een van de modernste bedrijven in het ‘onderzoeksgebied’.

 

Duijvestijn Tomaten is een van de modernste tuinbouwbedrijven van de regio, zo niet van heel Nederland. Het door vier broers gerunde bedrijf dat op veertien hectare bijna negen miljoen kilo tomaten per jaar produceert, loopt op allerlei terreinen voorop. Het bedrijf gebruikt duurzame aardwarmte – heet water op twee kilometer diepte – om de kassen warm te ‘stoken’ en ook op het gebied van nieuwe soorten, verpakking en marketing is Duijvestijn trendsettend.

 

Er zijn veel moderne bedrijven in het gebied, zoals Hazeu Orchideeën, LG Flowers, Berg Roses, Freek van der Velden Potgerbera’s, JHL Flowers enzovoort. Dat zijn de bekendsten, maar er zijn er veel meer. Maar er zijn ook heel veel verouderde bedrijven in Pijnacker-West, het gebied tussen de Europalaan in Pijnacker en de Zuideindseweg in Delfgauw. De drie studenten gaan door middel van ondermeer interview bezoeken in kaart brengen wat de wensen en mogelijkheden zijn van iedereen die in het gebied woont en werkt. Formeel is het gebied Pijnacker-West tot 2040 bestemd voor duurzame tuinbouw, maar in het gebied zijn ook allerlei andere functies en bestemmingen actief. Dit kan een sta in de weg zijn voor modernisering van het gebied, maar dat hoeft niet.

 

De studenten, Nelleke van Eeten, Loes van der Ven en Christiaan Stolk, gaan het in samenspraak met de gemeente Pijnacker-Nootdorp allemaal in kaart brengen en komen in juni met een eindrapport. Wethouder José van Egmond hoopt dat er ondanks de moeilijke tijden voor de economie en de tuinbouw letterlijk en figuurlijk nieuwe energie gaat vrijkomen in het gebied. Ze maakte nog wel duidelijk dat het bestemmingsplan en de toekomstvisie van de gemeente leidend zijn en dat daar niet aan getornd zal worden, wat de uitkomsten van het onderzoek ook zijn. Verder is het aardig om op te merken dat de gemeente de bereikbaarheid van het gebied gaat aanpakken via de aanleg van de Verlengde Komkommerweg tussen de N470 en de Delftsestraatweg. Die weg moet er in 2017 liggen, iets later dan gepland. De broers Duijvestijn kwamen namelijk in 2004 van het Westland naar Pijnacker met de Verlengde Komkommerweg als ‘lokkertje’. Overigens is dit bedrijf ook al behoorlijk blij met de nieuwe Tuindersweg die de Overgauwseweg ontsluit op de N470.

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s