Duijvestijn Tomaten omarmt onderwijs van de toekomst

  Home » Duijvestijn Tomaten omarmt onderwijs van de toekomst

jun 27, 2018 Roos (0)

Vanaf september 2018 zullen bij Duijvestijn Tomaten de eerste MBO en VMBO studenten starten met een pilot programma van 2 jaar waarbij hybride leren het uitgangspunt vormt. Hierbij worden school en praktijk volledig verweven. Binnen dit project krijgen leerlingen op diverse glastuinbouwbedrijven, waaronder Duijvestijn Tomaten, les van de ondernemer. Rechtstreekste kennis uit de praktijk dus. Geen colleges in een klas, studenten leren on the job en gaan aan de slag met echte onderzoeks- en praktijkopdrachten. Een nieuwe manier van leren en de meest kansrijke vorm van opleiding op dit moment.

 

Aanleiding voor dit project zijn de innovaties in de glastuinbouwpraktijk die elkaar in rap tempo opvolgen. Voor het onderwijs gaan die ontwikkelingen zo snel dat het met een traditionele manier van leren niet meer bij te benen is. “Het is hoog tijd dat ook het onderwijs innoveert ”, vindt Ted Duijvestijn, eigenaar van Duijvestijn Tomaten en tevens voorzitter van SOB Oostland. “In de toekomst hebben we meer dan ooit mensen nodig die deze ontwikkelingen naar een hoger niveau kunnen tillen. Toekomst gericht als wij zijn, kijken we altijd naar nieuwe mogelijkheden om talent aan ons te binden. Een initiatief als deze sluit hier naadloos bij aan”.

 

Het project ‘Hybride leren in de Glastuinbouw’ is 25 juni gestart waarbij beroepsonderwijs en ondernemers in het Oostland (gemeenten Lansingerland, Pijnacker/Nootdorp, Zuidplas, Boskoop, Waddinxveen en Zoetermeer) en de gemeente Lansingerland intensief gaan samenwerken aan teeltopleidingen.

 

Het startschot werd gegeven door LTO Glaskracht Nederland voorzitter Sjaak van der Tak. “Hybride opleiden leidt tot win-win situaties voor alle betrokkenen: het onderwijs, de bedrijven, de gemeente en de leerlingen”, aldus Van der Tak. “Tevens maken we het op deze manier weer aantrekkelijk om in de praktijk aan de slag te gaan, wat een toegevoegde waarde is op school.” Projectleider Cees de Jong, directeur MBS Bleiswijk/Lentiz mbo Oostland, voegt daaraan toe: ”De jeugd wil ook steeds liever praktijkles. Door deze verbinding is het onderwijsprogramma steeds ‘up to date’, krijgen leerlingen een realistisch beeld van nieuwe ontwikkelingen in de sector, is het leuk om te leren en kunnen bedrijven leerlingen aan zich binden”.

 

Het project wordt gefinancierd door Colland Arbeidsmarkt en de gemeente Lansingerland en loopt van 2018 tot 2020. Bij het project zijn diverse scholen uit het Oostland aangesloten: Melanchthon Business School (MBS), Lentiz mbo Oostland, Melanchthon Berkroden en Wolfert Lansing. Initiatiefnemer van dit project is SOB Oostland (samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen en bedrijven in het Oostland) en verder werken in het project samen: LTO Glaskracht Nederland, VNO-NCW Oostland, gemeenten Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp en de glastuinbouwbedrijven waar en door wie de lessen worden gegeven. De onderwijsinspectie wordt gevraagd om advies.

 

Bron: Groentennieuws

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s