Cruciale rol voor aardwarmte in energietransitie

  Home » Cruciale rol voor aardwarmte in energietransitie

jul 30, 2018 Roos (0)

Nederland zit volop in de transitie naar duurzame energie. Volgens het klimaatakkoord moet onze CO2 uitstoot in 2030 met 49% worden teruggedraaid. Dat vergt een complete ommezwaai. Aardwarmte speelt daarbij volgens EBN (Energie Beheer Nederland B.V) een cruciale rol. Duijvestijn Tomaten is pionier in aardwarmtewinning in Nederland. Voor het thema aardwarmte in de publicatie Focus, dat wordt uitgegeven door EBN en wat dit jaar als titel heeft: ‘Energie in beweging’, werden we dan ook gevraagd om onze visie en ervaring te delen.

 

Kennis delen = kennis vermenigvuldigen

Bijna de helft van onze energiebehoefte is voor warmte en aardwarmte kan daar op termijn tot wel 20 procent in voorzien. Dat betekent dat aardwarmte een grote rol gaat spelen in de energietransitie. De potentie is enorm, tegelijkertijd moet uiterst zorgvuldig worden omgegaan met zowel de technische als maatschappelijke aspecten, aldus EBN. Verregaande samenwerking en kennisdeling is essentieel. Dat vindt ook Duijvestijn Tomaten. Ad van Adrichem sprak dan ook openhartig met Focus over waar hij met het bedrijf tegenaan liep en welke adviezen hij heeft voor ondernemers die een dergelijk project willen realiseren.

Duijvestijn Tomaten hoopt namelijk dat ze door het delen van kennis andere bedrijven inspireert. Kennis delen leidt tot kennis vermenigvuldiging, wat weer leidt tot vernieuwde inzichten. Om die reden opent Duijvestijn Tomaten regelmatig haar deuren voor diverse belanghebbenden in binnen-en buitenland. Collega ondernemers, Staatssecretarissen, Ministers, diverse kenniscentra, denktanks, consultants, onderzoekers en overige beleidsmakers zijn dan welkom om de ontwikkelingen op het gebied van teelt en energie te bediscussiëren en te delen.

 

Over EBN

EBN is een onderneming die namens de Staat investeert in de opsporing, winning en opslag van gas en olie. Op een veilige, duurzame en economisch verantwoorde wijze realiseert EBN maatschappelijke en economische waarde uit de Nederlandse ondergrond. EBN dient daarbij een publiek belang: bijdragen aan een onafhankelijke, betrouwbare energievoorziening in Nederland. EBN wil duurzaamheid binnen haar activiteiten een prominente en zichtbare rol geven. Als betrokken beleidsdeelneming wil EBN bijdragen aan een betrouwbare, toekomstbestendige en klimaatneutrale energievoorziening. Een onderdeel daarvan is ultradiepe geothermie (UDG). Afgelopen jaar is de Green Deal Ultradiepe Geothermie getekend.

Met het magazine Focus 2018 – Energie in beweging, – dit jaar de titel van de publicatie Focus, wordt in een aantal opiniërende artikelen de inspanningen van EBN beschreven om een bijdrage te leveren aan het versnellen van de energietransitie.

 

Lees meer informatie over EBN

Download de publicatie Focus 2018 – Energie in beweging

Zie pagina 17 voor het interview met Ad van Adrichem, Duijvestijn Tomaten

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s