Blog Het Nieuwe Telen: Besparen op energie loont altijd

  Home » Blog Het Nieuwe Telen: Besparen op energie loont altijd

okt 18, 2012 Arjan (0)

In de VenlowEnergy Kas halen we een onwaarschijnlijk mooi resultaat. We sturen aan op een productie van 70 kilo tomaten met 12 kuub gas. En het ziet er naar uit dat we dat ook daadwerkelijk gaan realiseren. Tot nu toe hebben we zo’n 11 kuub gas verbruikt en er hangt nog een enorme plantbelasting. De kwaliteit en de productie zijn gewoon top.

 

De VenlowEnergy Kas is met z’n dubbele glasdek een dure oplossing om energie te besparen. Toch willen we doorgaan met dit concept. Energie besparen loont uiteindelijk altijd. Voor volgend jaar is het plan om de kas te verdekken en er diffuus glas met een anti-reflectie coating op te leggen. Op dit moment is het een vrij donkere kas die slechts 68% licht doorlaat. Wij denken dat het mogelijk moet zijn om met meer licht de productie verder te verhogen tot zo’n 75 tot 77 kilo. Bovendien willen we volgend jaar de teelt in dit concept vergelijken met die in een standaard kas waarin het maximale aan isolatie is aangebracht volgens het principe van de Next Generation Semi-gesloten Kas.

 

 

Laagwaardige warmte belangrijker

In de VenlowEnergy Kas werken we met laagwaardige warmte in het Air & Energy Systeem. Het optimaal benutten van laagwaardige warmte zal steeds belangrijker worden in de tuinbouw. Denk bijvoorbeeld ook maar aan zo efficiënt mogelijk inzetten van restwarmte. Met de techniek die we nu beproeven bij het IDC zijn we nog volop in de leerfase. Wat dat betreft lopen we met dit onderzoek wel wat voor de troepen uit. Maar alleen op deze manier krijgen we inzicht en gevoel voor wat wellicht op termijn haalbaar is.

 

 

Onafhankelijk van energie

Woensdag 10 oktober was de dag van de Duurzaamheid. De tuinbouw kan er niet om heen dat er duurzamer moet worden geproduceerd. We moeten het gebruik van fossiele energie terugdringen. Maar dat niet alleen. Wereldwijd wordt de vraag naar energie steeds groter.  Ook met duurzame energie moet je zuinig omgaan. De kosten voor energie nemen nog steeds toe. We moeten er echt voor zorgen dat de kostencomponent energie beheersbaar blijf voor de sector.

 

bron: www.energiek2020.nl

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s