‘Tomaten beschermen tegen beroerte’

  Home » ‘Tomaten beschermen tegen beroerte’

okt 9, 2012 Arjan (0)

Veel tomaten eten vermindert het risico op een beroerte. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Oost-Finland.

 

De onderzoekers keken naar het effect van lycopeen, een rode stof die tomaten hun kleur geeft. Ze meetten bij ruim duizend mannen het lycopeengehalte in het bloed. Op basis daarvan werden de proefpersonen in vier groepen ingedeeld en twaalf jaar lang gevolgd.

Beroerte

In de groep van mannen die weinig lycopeen in hun bloed hadden, kregen er 24 van de 258 een beroerte. In de groep met een hoog lycopeengehalte, kregen maar 11 van 259 mannen te maken met een beroerte.

De onderzoekers concluderen dan ook dat een eetpatroon waarin veel lycopeen wordt genuttigd, het risico op een beroerte halveert.

 

Groente eten

“Deze resultaten ondersteunen de aanbeveling om voldoende groente en fruit te eten, wat zou leiden tot een verlaging van het aantal beroertes”, zegt Jouni Karppi. Hij zegt dat lycopeen een antioxidant is die ontstekingen vermindert en bloedstolsels voorkomt.

De resultaten zijn gepubliceerd in Neurology.

Bron: nu.nl

Deel dit bericht via...
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s