Artikel Groentenieuws: “Prunus past bij innovatie”

  Home » Artikel Groentenieuws: “Prunus past bij innovatie”

nov 20, 2013 Marc (0)

Deze week stond er een artikel op Groentenieuws.nl, waarbij Ted Duijvestijn is geïnterviewd. Hieronder kunt u het stuk lezen.

 

Prunus past bij innovatie

Duijvestijn Tomaten, met teler Ted Duijvestijn en zijn broers aan het roer, is een van de meest innovatieve en duurzame tomatenkwekerijen van Nederland. Aan LivingNews vertelt Ted meer over zijn visie, de toekomstplannen van Duijvestijn en zijn ervaringen met het De Ruiter ras Prunus.

 

Trostomaten
Allereerst heeft Duijvestijn Tomaten plannen om het kassencomplex uit te breiden met nog eens 10.000 vierkante meter. De innovatieve kas is het  resultaat van anderhalf jaar intensieve samenwerking met Technokas om tot een nieuw ontwerp te komen: de ID Kas™. Met de bouw van de ID Kas en bijbehorende energiebesparing door maximale isolatie, de inzet van laagwaardige warmte, insectengaas, ontvochtiging tegen aantastingen van insecten en schimmels en een verminderd watergebruik is deze kas maximaal duurzaam. De kas gebruikt diffuus 70% glas die voor 50% met laagwarmte te verwarmen is tot maximaal 40 graden. Dat gebeurt voornamelijk met de  restwarmte van de aardwarmtebron die Duijvestijn sinds 2010 in gebuikt heeft. Door alle slimme maatregelen zal de productie zelfs toenemen, zodat  de milieubelasting per eenheid product nog verder terugloopt. De kas wordt gebouwd naast het huidige kassencomplex van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker.  Verder is Duijvenstijn bezig met alle aanvraagprocedures voor een  windturbine, samen met omwonenden in een vorm van crowd funding.

 

Pruim, los en tros 
Sinds dit jaar teelt Duijvestijn op een afdeling van drie hectare Prunus. Ted vertelt: ‘We zien een verschuiving in de vraag van de markt; de vraag naar tomaten uit het middensegment neemt toe. Daarnaast zien we de vraag naar pruimtomaten toenemen – los en tros – en in jaarronde teelt. Wij hebben de strategie dat we voor elke tomaat een klant zoeken. Zo kunnen we gericht produceren en bieden we onze kanten maximale continuïteit. De markt van de pruimtomaten is nog grillig: de ene week komen we te kort, de  andere week hebben we over. Het is een mooie uitdaging om ons aanbod af te stemmen op de vraag. We zien de vraag naar losse tomaten wat dalen,  maar Prunus kan natuurlijk zowel los als in tros geoogst worden. Prunus past perfect in een kleiner productiesegment en is goed te verkopen.’

 

All-in concept
Het innovatieve karakter van Duijvestijn betreft ook de service naar klanten. Het bedrijf verzorgt voor haar opdrachtgevers ook het verpakken en de  verpakkingen. Ted: ‘De vraag aan de eindklant is: hoe wil je het hebben? Wij  zijn in die zin dienstbaar en kunnen aan vrijwel alle wensen voldoen, ook in  vraag  en aanbod van verpakkingen. Wij bieden een all-in concept. Onze  pre-press afdeling zorgt voor stickers, wij regelen de bakjes. Als het even kan  zetten we ons e-mailadres en twitteradres op de verpakking, zodat de  consument weet waar de tomaten vandaan komen.’

Ted
Productontwikkeling
Duijvestijn ontwikkelt en vermarkt zelf ook nieuwe producten, zoals chutney, sappen en sauzen van tomaten. Ted vertelt daarover: ‘Prunus is als pruimtomaat heel erg geschikt voor dat soort nieuwe producten, vanwege de smaak, de kwaliteit en vooral de sappigheid. Deze aanpak past ook heel goed  in ons streven naar maximale duurzaamheid, ook in het licht van de IR resistentie tegen echte meeldauw van Prunus. Onze chutney wordt  bijvoorbeeld gemaakt van groene afvaltomaten. Alles gebeurt nu nog op kleinere schaal en vooral lokaal, maar we gaan dit volgend jaar zeker  opschalen.’ Over Prunus is Ted erg te spreken: ‘De mooie vorm van dit ras valt echt op. Het ras geeft vruchten van een hele hoge kwaliteit en is erg goed  houdbaar. Bovendien is die kwaliteit consistent. Het gewas is open en  generatief, maar vraagt wel energie om op een hoog tempo te telen. Wij  houden een voornacht van 16 graden aan, een nanacht van 18 en een dagtemperatuur tussen de 22 en 25 graden. Prunus schuwt een etmaal van  23 à 24 graden niet als er genoeg licht is.’ ‘Prunus is sowieso lichtgevoelig en  ook bij weinig licht moet je met dit ras durven. Ik teel niet op kopdikte, dat is  in mijn ogen de verkeerde tool. Voor je het weet schiet dit ras in de zoutjes.  Je beheerst Prunus door regelmaat in het gewas te brengen met temperatuur en voeding.’ Om de juiste teeltstrategie te volgen laat Ted wekelijks een  bladanalyse maken om te zien hoe de verhouding et calcium is. ‘Dan kunnen  we meteen bijsturen. Dat is natuurlijk makkelijk in één kas,’ aldus Ted. ‘Prunus vraagt iets meer CO2, ongeveer 10%. Bovendien wil Prunus veel water,  tussen de zes en negen liter. De Ec houden we ook zo contant mogelijk tussen de 3 en de 3,2.’

 

Sturen op stabiliteit 
In de visie van Ted is het noodzakelijk om niet zo zeer te sturen op rendement en productie, maar juist op gelijkmatigheid. Ted verklaart zich nader: ‘Rendement blijft een momentopname. Met Prunus is gelijkmatigheid alles; als Prunus stabiel is doet hij het goed en haalt hij een hoge aanmaak van 28 tot 30 vruchten. Dan blijft de kwaliteit van de trossen, de bloemen en het gewas óók stabiel. Met andere woorden: je moet focus houden en op de langere termijn denken. Bijkomend voordeel van Prunus is dat je lichter kunt oogsten; de vruchten kleuren van binnenuit door, misschien nog wel harder dan van buiten.’

 

De duurzaam gedroogde tomaten van Duijvestijn Tomaten zijn genomineerd voor de Smaak van Nederland.  De Smaak van NL is de verkiezing van het lekkerste product van Nederlandse bodem. Stemmen kan hier. 

 

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
Leeuwenhoekweg 52
Bergschenhoek
Tel (010) 529 22 22
www.deruiterseeds.nl

Bron: Living News De Ruiter Seeds, Groentenieuws

Deel dit bericht via...
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Recente reactie’s